Tuesday, August 21, 2012

Loodusklassi looduslaager rännak Saaremaal 1.päev

Tere, pilvine meri! Kauguses paistab Muhumaa! Seilame-vasakul on Viirelaid, paremal Kessulaid. Sadam - kuivalt Kuivastusse.  Esimene peatuspaik ajalooline ja looduslähedane Koguva küla.  Istusime koos Smuuliga ja vaatasime pankrannikult Orissaaret. Muhumaa on imelik maa, seal ei ole uisud paaris-tehakse ja kasutatakse ainult ühte uisku korraga. Vanad paadid ja puuriidad on pandud sammaldunud kiviaedadele. Koguva küla elab!
Järgmine peatus Kõljala puhkeküla. Külalisi tervitas määramatu liblika vastne. Uksed olid külalislahkelt avatud. Kenad kollased kämpingud on väiksemad kui Rasmuse saun aga mahume küll. Hobused krõmpsutavad  kämpade kõrval.
Lõuna Kaali koolimajas oli jube hää! Kartulipuder ja hakklihakaste täitsa tore, personal sõbralik.
Järgnes ekskursioon Kaali maastikukaitseala. Meteoriitikamuuseumi ekskursiooni juhendas Reet Tiirmaa. Meil jäi meelde, et Antartikast on leitud Marsi ja Kuu päritoluga meteoriite. Saime ise meteoriiti käes hoida ja nüüd teame, et meteoriit ei ole radioaktiivne. Meteoriite otsides on leitud traktoreid, lennukeid ja muid rauast esemeid. Käisime ka eksluksiivses Kolmandas meteroiidikraatris. See on jäetud järgnevatele põlvedele. Meteoriidikraatri olemasolu kinnitamine on pikaajaline protsess.
 Külastasime Laidevahe looduskaitseala koos Ülo Metsmakeri ja Kristine Järsuga. Saime teada, et need alad on lindude (laglede) talveks ettevalmistumise paigaks. Lind võtab umbes 1,5 kilo kaalu juurde. Peamiseks karjamaa rohupiirajateks on Eesti hobused, keda võiks lõpmatuseni paitada (seda me ka tegime), ja ka Šoti mägiveised, keda seekord ei kohanud. Neid loomi karjatatakse samas karjuses, kuna nad söövad natuke erinevaid taimi. Hobused joovad soolast merevett ning käivad tallis vaid talviti. Naasesime Kõljala kämpingutesse peale maalilist õhtupoolikut hobuste seltsis ning tüdrukud valmistasid õhtusöögi. Õhtu lõpetas lõke, tähtede vaatamine ning film "Kaali saladus".

No comments:

Post a Comment